Психологія екстремальних ситуацій - Мельник, Антоній Петрович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Предметом вивчення навчальної "Психологія екстремальних ситуацій" є аналіз наукових теорій поведінки людини в умовах екстремальної ситуації, основні чинники, які впливають на дану поведінку, а також прикладні аспекти зазначеної проблеми і формування навичок надання психологічної допомоги особам, що зазнали психічної травми. Курс передбачає теоретичний та практичний напрями. Сьогоденна проблема щодо психологічної допомоги у екстремальних ситуаціях є актуальною для багатьох клієнтів. Це потребує ґрунтовної підготовки фахівців – соціальних, медичних і практичних психологів, які повинні володіти методами надання допомоги у кризових та катастрофічних ситуаціях. Фахівці-психологи повинні успішно здійснювати профілактичну психосоціальну дію, заходи екстреної психологічної допомоги і посткризову психологічну підтримку. Фахівці даного профілю надзвичайно потребуються у всіх сферах життєдіяльності суспільства: в різноманітних оборонних, силових і правоохоронних структурах держави (Збройні Сили України, МВС, МНС, СБУ); пенітенціарних системах.
Keywords: екстремальна ситуація; психогенні реакції і розлади; панічні розлади; психологічна криза; нейролінгвістичне програмування; психотравма