Статут територіальної громади як основа організації муніципального управління - Войтина, Алла Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розглядаються ключові аспекти функціонування статутів територіальних громад в Україні, виконаний огляд вітчизняних джерел з проблематики дослідження, аналіз нормативно-правових засад статутної нормотворчості, зокрема вплив міжнародно-правових актів і законодавчих ініціатив на процес формування статутів. Окрему увагу присвячено предметам статутного регулювання суспільних відносин у сфері муніципального управління та впливу сучасних викликів на статутну нормотворчість. Узагальнено та систематизовано різні підходи до поняття статуту, його правової природи. Визначено функціональне призначення, а також особливості процесу розроблення та прийняття цього документа. У роботі вперше запропоновано виділити інформаційну функцію статуту громади, закріпити у статуті як інноваційну та перспективну форму громадської участі на місцевому рівні громадські асамблеї, здійснено аналіз статутної нормотворчості Луцької міської територіальної громади. Проведене дослідження дає змогу зробити висновок, що статут територіальної громади забезпечує правову основу для діяльності органів місцевого самоврядування та сприяє демократизації управлінських процесів. Реформа децентралізації не стала поштовхом для активного розвитку статутної нормотворчості. Натомість одним із пріоритетних завдань залишається розвиток і запровадження механізмів громадської участі, які є важливими для зміцнення демократичності управління та забезпечення стійкості громад в умовах воєнного часу. Ці механізми набувають особливого значення для забезпечення рівних можливостей участі внутрішньо переміщених осіб, які стають новими членами територіальних громад. Результати дослідження можуть бути використані для покращення участі громадян у процесах місцевого самоврядування через механізми, закріплені в статуті, а також для розробки рекомендацій щодо створення та прийняття статутів територіальних громад, що сприятиме ефективному управлінню на місцевому рівні. Крім того, ці результати допоможуть підвищити обізнаність представників органів місцевого самоврядування та громадськості про роль і значення статуту територіальної громади, а також сприятимуть оновленню Статуту Луцької міської територіальної громади
Keywords: територіальна громада; статут територіальної громади; місцеве самоврядування; муніципальне управління; локальна нормотворчість; децентралізація