Взаимодействие между аргентум (I) и диспрозий (III) селенидами - Піскач, Л.В.; Білоусов, О.В.; Федорчук, А.О.; Парасюк, Олег Васильович (Волинський національний університет ім.Л.Українки, 2009)
Методами диференційно-термічного та рентгенофазового аналізів досліджено та побудовано фазову діаграму стану перерізу Ag2Se–Dy2Se3 в області концентрацій 0–50 мол. % Dy2Se3. Переріз квазібінарний, ев- тектичного типу зі значними областями розчинності на основі сполук. У системі утворюється тернарна спо- лука AgDySe2, що існує в трьох модифікаціях. Установлено, що g-AgDySe2 кристалізується в кубічній структу- рі (СТ NaCl, ПГ Fm3m) із параметром елементарної комірки a = 0,57737(3) нм. The phase diagram of the Ag2Se–Dy2Se3 section was investigated in the concentration range 0–50 mol. % Dy2Se3 using differentail thermal and X-ray phase analysis methods. The section is quasi-binary of the eutectic type, with large solid solubility ranges of the compounds. A ternary compound AgDySe2, which exist in three modification, forms in the system. g-AgDySe2 crystallizes in the cubic structure (structure type NaCl, space group Fm3m) with lattice constant a = 0,57737(3) nm.
Interaction of Silver (I) and Dysprosium (III) Selenides
Keywords: Т-х діаграма; Т-х diagram; диференційний термічний аналіз; differential thermal analysis; рентгенофазовий аналіз; X-ray phase analysis; квазібінарний переріз; quasi-binary section; евтектика; eutectic