Психологічні засоби подолання тривожності у дітей - Лукашук, Олександра Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічних засобів подолання тривожності в дитячому віці, специфіка роботи з даною категорією клієнтів. У першому розділі магістерської роботи представлено результати теоретичного аналізу психологічних особливостей прояву тривожності та страхів у дітей дошкільного віку. Розглянуто основні концептуальні підходи до вивчення дитячої психіки, зокрема емоційної сфери. Особлива увага приділяється аналізу дитячої травми, як основної причини формування комплексів у дорослому віці. У другому розділі магістерської роботи дається глибокий аналіз психодіагностичного інструментарію, що використовується в дитячій психології для вимірювання рівнів тривожності у дітей. У третьому розділі представлені результати емпіричного вивчення даної теми, було використано відповідний психодіагностичний інструментарій. Було виявлено основні чинники впливу на загальний емоційний стан дитини, фактори, що впливають на профілактику різноманітних страхів та тривожності у дитячому віці. Було розроблено методичні рекомендації батькам та вихователям з метою профілактики дитячої тривожності та страхів. Перспективою нашого дослідження вбачаємо подальший аналіз зв’язку між індивідуально-типологічними особливостями дітей дошкільного віку та основними чинниками, що запобігають формування у них страхів та тривожності. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми страхів та тривожності у дітей.
Keywords: психічні стани; позитивні емоції; дошкільний вік; дитячі страхи; дитяча тривожність; невротичний стан; негативні емоції