Показники змін мозгового кровотоку у венозних судинах дітей, хворих на ДЦП у курсі фізичної реабілітації з використанням методу Бобат-терапії - Кашуба, Віталій Олександрович; Буховець, Божена Олегівна; Kashuba, Vitaliy; Bukhovets, Bоzhena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
статті досліджено вплив транскраніальної доплерографії (ТКДГ) на судин головного мозку в курсі фізичної реабілітації з використанням методу Бобат-терапії. ТКДГ є одним із провідних інноваційних методів діагностики захворювань центральної нервової системи, що використовуються в комплексі з іншими методами інструментальної діагностики, такими як електроенцефалографія (ЕЕГ), магнітно-резонансна терапія (МРТ) тощо. Суттєвого значення надано результатам ТКДГ судин головного мозку (ГМ) у діагностиці причин неврологічних порушень при дитячому церебральному паралічі (ДЦП). Автори, які проводили нейровізуалізацію ушкоджень ГМ дітей із ДЦП, показали, що корково-підкоркова атрофія є наслідком артеріально-ішемічного, а перивентрикулярна – венозно- геморагічного ураження й визначили, що судинні ураження ГМ призводять до ДЦП. Серед відомих інноваційних та ефективних методів фізичної реабілітації відзначається Бобат-терапія, проте науково обґрунтованих результатів, які б свідчили про її вплив на психомоторний розвиток дітей з ураженнями ЦНС, а саме з ДЦП, замало, а її вплив на мозковий кровотік зовсім не досліджувався. За результатами дослідження, традиційні методи фізичної реабілітації та метод Бобат-терапії мають істотний вплив на кровотік ГМ венозними судинами. The article deals with the study of transcranialdopplerography (TCDG) changes on blood vessels of the brain within the course of physical rehabilitation using the Bobath therapy method. TCDG is one of the key innovative methods of diagnosis of the central nervous systemdiseases which are used in the complex with the other methods of instrumental diagnostics such as electroencephalography (EEG), magnetic resonance therapy (MRT), etc. Considerable importance is given to the TCDG results of blood vessels of the brainin the diagnosis of the causes of neurological disorders in infantile cerebral paralysis (ICP). The authors who carriedout neuroimaging of braindamagein children with ICP showed that cortical subcortical atrophy is the result of arterialischemic, and periventricular – venous and hemorrhagic lesions. And it was found out that vascular lesions of the brain lead to ICP. Among the existing innovative and effective methods of physical rehabilitation, Bobath-therapy distinguishesitself. After the results of the studytraditional methods of physical therapy and the methods of the method Bobath-therapy have a significant effect on the brain venous blood flow.However, scientifically substantiated results that would indicate its influence on the psychomotor development of children with CNS defects, namely, with ICP is not enough, and its effect on the cerebral blood flow is not studied at all.
Indicators of Cerebral Blood Flow Changes in Venous Vessels of Children With ICP in the Course of Physical Rehabilitation Using the Bobath Therapy Method
Keywords: транскраніальний допплер; Бобат-терапія; судини головного мозку; кровообіг; церебральний параліч; transcranial doppler; Bobath- therapy; brain vessels; blood flow; cerebral palsy