Технології розвитку та корекції порушень координаційних здібностей дітей молодшого шкільного віку з депривацією сенсорних систем: стан розробленості питання - Савлюк, Світлана; Романова, Вікторія; Бутенко, Тетяна; Панчук, Андрій; Дутчак, Володимир; Savliuk, Svitlana; Romanova, Viktoriya; Butenko, Tetyana; Panchuk, Andriy; Dutchak, Volodymyr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Гуманістична педагогіка – напрям у теорії й практиці адаптивного фізичного виховання (АФВ), що ґрунтується на тому, що дитина – найвища цінність і самоціль історичного розвитку людської діяльності у сфері освіти, яка проголошує унікальність особистості підростаючого покоління. Демократизація суспільства, що відбувається в Україні, зумовила необхідність суттєвих змін у процесі освіти, у тому числі й спеціальної. Ситуація, що склалася, стимулює пошук і впровадження інноваційних технологій, гнучких організаційних форм, визначення ефективних способів індивідуального підходу до дітей молодшого шкільного віку з депривацією сенсорних систем. Мета дослідження – проаналізувати стан проблеми розробленості трендів, програм, технологій розвитку та корекції порушень координаційних здібностей дітей з вадами слуху в процесі АФВ. Методи дослідження. Основними методами отримання первинної інформації були аналіз й узагальнення даних: спеціальної та науково-методичної літератури; матеріалів наукових конференцій, періодичних фахових видань, монографій, авторефератів і дисертацій; інформаційної мережі Інтернет. Тіло людини являє собою багатоланкову й багаторівневу систему, що перебуває в постійному рухові. Ще в середині XIX ст. німецький лікар М. Ромберг установив, що координація вертикального положення тіла під час стояння є індикатором функціонального стану організму людини, рівня її здоров’я. За даними сучасних досліджень, стан координаційних здібностей дітей молодшого шкільного з порушенням слуху віку стрімко погіршується. Аналіз літературних джерел засвідчив, що низка наукових досліджень, проведених ученими в галузі АФВ, мають лише фрагментарний характер і виконують ті завдання, які поставлено науковцями. Водночас дослідження, спрямовані на розвиток і вдосконалення вертикальної стійкості тіла дітей молодшого шкільного віку зі зниженим слухом, вимагають подальшого продовження з урахуванням можливостей сучасних діагностичних і тренажерних біомеханічних комплексів. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з науковою розробкою й апробацією концепції формування вертикальної стійкості тіла дітей молодшого шкільного віку зі зниженим слухом у процесі АФВ.Topicality. Humanistic pedagogy is a direction in the theory and practice of adaptive physical education (APE), based on the fact that the child is the highest value and a goal in itself of the historical development of human activity in the field of education, proclaims the uniqueness of the personality of the younger generation. The democratization of society, which is happening in Ukraine, has necessitated significant changes in the education process, including a special one. The current situation stimulates the search and implementation of innovative technologies, flexible organizational forms, determination of effective ways of an individual approach to children of primary school age with deprivation of sensory systems. The Objective of the Study is to analyze the state of the problem of the elaboration of trends, programs, technologies for the development and correction of violations of coordination abilities of children with hearing impairment in the process of APE. Research Methods. The main methods of obtaining primary information were the analysis and generalization of data: special and scientific-methodical literature; materials of scientific conferences, periodical professional publications, monographs, abstracts and dissertations; informational network of the Internet. The human body is a multi-link and multi-level system in constant motion. Back in the middle of the 19th century, the German doctor M. Romberg established that the coordination of the vertical position of the body when standing is an indicator of the functional state of the human body, the level of his health. According to modern research, the state of coordination abilities of children of primary school age with hearing impairment is rapidly deteriorating. The analysis of literary sources showed that a number of scientific studies carried out by the authors in the field of APE are only fragmentary and solve the problems that were posed by the authors. At the same time, studies are aimed at the development and improvement of the vertical stability of the body of children of primary school age with impaired hearing require further continuation, taking into account the capabilities of modern diagnostic and biomechanical complexes training. Prospects for further research will be associated with the scientific development and testing of the concept of the formation of vertical body stability in children of primary school age with hearing impairment in the process of APE.
Technologies for the Development and Correction of Impaired Coordination Abilities in Primary School Children with Deprivation of Sensory Systems: State of Issue Development
Keywords: фізичне виховання; сенсорна система; діти молодшого шкільного віку; депривація; слух; adaptive physical education; children of primary school age; deprivation; sensory system; hearing