Англійська мова в Європейському Союзі: від становлення до нативізації - Данильчук, Анна Леонардівна (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
Статтю “Англійська мова в Європейському Союзі: від становлення до нативізації” присвячено оглядовому аналізу еволюції ролі англійської мови в Європі та її особливим функціям у Європейському Союзі. Продемонстровано вплив зв'язку політичних, економічних та соціальних факторів на становлення англійської мови як lingua franca сучасного світу. Визначено передумови особливого лінгвістичного статусу англійської мови у Європейському Союзі, її вплив на міжкультурну комунікацію та створення спільного, пан’європейського мовно-культурного простору. Проаналізовано ознаки нативізації англійської мови під впливом інших мов Європейського Союзу та гіпотезу виникнення окремого, відмінного від стандартного, варіанту англійської мови – європейської англійської. У ілюстративному матеріалі дослідження продемонстровано типові форми лексичної нативізації англійської мови у Європейському Союзі. Також визначено поняття дискурсивної нативізації та необхідні умови для її закріплення у англійській мови ЄС.
Мовна політика Європейського Союзу
Keywords: мовна політика; англійська мова; ЄС