Соціально-педагогічна профілактика булінгу серед учнів початкової школи - Кордиш, Дарина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У дипломній pоботі піднімаються питання виникнення та поширення соціального явища булінгу в середовищі молодшої школи. Розглядається сутність поняття «булінг» та характеристика основних ознак цього соціального явища в шкільному середовищі. Визначено фактори детермінації булінгу у дитячому середовищі. Описано основні компоненти, форми булінгу та соціальну структура даного явища. Визначено специфіку та передумови, які сприяють появі систематичної та довготривалої агресії в шкільному середовищі. Проаналізовано особливості здійснення профілактики булінгу серед учнів початкової ланки середньої освіти. Здійснено дослідження обізнаності молодних школярів з явищем булінгу у початковій школі та запропоновано програму профілактики булінгу в умовах початкової ланки середньої освіти, а також рекомендації щодо її ефективної реалізації. Практичне значенння дослідження полягає у тому, що розкриті основні положення профілактики булінгу серед молодших школярів, розроблено програму профілактики булінгу, а також запропоновано рекомендації ефективної реалізації програми профілактики булінгу серед молодших школярів в умовах закладу загальної середньої освіти.
Keywords: агресія; булінг; шкільне середовище; соціальна структура булінгу; програма профілактики булінгу