Особливості виховання суб’єктності підлітків у гуртковій роботі в процесі дослідницької діяльності - Буднік, Світлана Василівна; Budnik, Svitlana V. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2015)
Актуальність теоретичного обґрунтування особливостей виховання суб’єктності підлітків у гуртковій роботі в процесі дослідницької роботі обумовлена сенситивністю визначеного вікового періоду для розвитку дослідницької активності та суб’єктної позиції школярів. Метою статті є аналіз особливостей виховання суб’єктності підлітків у гуртковій роботі в процесі дослідницької діяльності. Автором наголошено що дослідницька діяльність у гуртковій роботі є формою виховання суб'єктності учня, оскільки в процесі її реалізації відбувається розвиток пізнавальної мотивації та дослідницької активності; розвиток інтелектуальних умінь, аналітичного та критичного мислення; розвиток схильності до рефлексії та самоаналізу; широке використання суб'єктного досвіду в інтерпретації та оцінці фактів, явищ, подій навколишньої дійсності. Actuality of theoretical grounding concerning teenagers’ features of subjectness education while process of hobby group activity in research process conditional on sensitivity of the certain age period for development of schoolchildren’s research activity and subjectness position. The aim of the article is analysis of teenagers’ features of subjectness education while process of hobby group activity in research process. It is marked by the author that research process while hobby group activity is the form of a pupil’s subjectness education, as in the process of its realization the development of cognitive motivation and research activity take place; development of intellectual abilities, analytical and critical thinking; development of propensity to reflection and self-examination; deployment of subject experience in interpretation and estimation of facts phenomena, surrounding reality events.
Features of teenagers’ subjectness education while process of hobby group activity in research process
Роботу виконано на кафедрі теорії і методики природничо математичних дисциплін початкової освіти
Keywords: виховання; гурткова робота; суб’єкт; дослідницька діяльність; education; subjectness; research activity; hobby group; group work