Дидактичний сенкан як прийом критичного мислення у викладанні курсу «Культура мовлення та виразне читання» - Дзямулич, Наталія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розкрито поняття «сенкан» та його функціонування в науковометодичній літературі. Вказано основні методологічні вимоги, яким повинна відповідати педагогічна технологія, заснована на використанні критичного мислення. Визначено, що застосування стратегій критичного мислення на заняттях sз культури мовлення дозволяє організувати самостійну діяльність студентів та розвинути їх творчий потенціал. Досліджено сутність поняття «сенкан», його структуру та можливість використання на заняттях з культури мовлення, окреслено способи роботи з ним. З’ясовано, що така форма роботи сприяє оволодінню навичками пізнавальної рефлексії як усвідомлення виконаних дій і розумових процесів, їх результатів і підстав, меж свого знання й незнання, нових пізнавальних завдань і засобів їх досягнення.
Keywords: сенкан; критичне мислення; культура мовлення; сучасні педагогічні технології; сучасна вища школа