Чинники формування якості води у штучних водоймах міста Луцька - Фесюк, Василь Олександрович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Качаровський, Роман Євгенович; Ковальчук, Сергій Ігорович; Антипюк, Олена Володимирівна; Гладков, Сергій Дмитрович; Бованко, Сергій Олександрович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
Обґрунтовано теоретичні та методичні аспекти проведення гідрологічних досліджень штучних водойм міста Луцька, проаналізовано історію їх створення. Систематизовано наявну інформацію щодо проблеми, встановлено відповідні прогалини у вивченні гідрологічної мережі досліджуваної території. Визначено передумови проведення досліджень, обґрунтовано значення штучних водойм для подальшого просторового планування міста та створення оптимальних умов проживання і діяльності населення. В польових умовах досліджено морфометричні показники штучних водних об’єктів. Здійснено всебічний аналіз якості води у водоймах замкнутого типу, оцінено основні фізико-хімічні та гідробіологічні показники. Подано результати оцінки якості води за методикою екологічних показників, що дозволяє визначити інтенсивність прояву процесу евтрофікації. Виявлено функціональні особливості водних об’єктів замкнутого типу, обґрунтовано основні проблеми водойм та визначено перспективні напрямки їх ефективного використання, зокрема, в сфері пізнавального туризму та рекреації.
Keywords: водойма; гідрологія; гідроекологія; морфометричні показники; якість води; чинники формування якості води; фізичні показники якості води; хімічні показники якості води; гідробіологічні показники якості води; евтрофікація; Луцьк; Волинська область; 502.171:556