Інтернет-ресурси як інструмент протидії інформаційним маніпуляціям - Семеренко, Анна Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено роль інтернет-ресурсів як ефективного інструменту протидії інформаційним маніпуляціям у сучасному цифровому середовищі. Проаналізовано поняття інформаційних маніпуляцій, їхній вплив на формування суспільної думки та поведінки користувачів. Особливу увагу приділено механізмам, за допомогою яких цифрові платформи можуть використовуватися як засіб для викриття маніпуляцій, забезпечення прозорості інформації та підвищення інформаційної грамотності громадян. Розглянуто роль соціальних медіа, аналітичних платформ, фактчекінгових ресурсів і освітніх ініціатив у створенні стійкості до інформаційних загроз. Визначено, що ефективність цих інструментів значною мірою залежить від активної участі громадянського суспільства та впровадження політик цифрової безпеки. Другий аспект дослідження стосується викликів, які стоять перед інтернет-ресурсами у процесі боротьби з інформаційними маніпуляціями. Описано технічні та етичні аспекти функціонування цифрових платформ, такі як боротьба з фейковими новинами, алгоритмічне поширення дезінформації та захист персональних даних користувачів. Також проаналізовано роль міжнародного співробітництва та регуляторної політики у створенні глобальних стандартів протидії маніпуляціям. У результаті зроблено висновок, що інтернет-ресурси, поєднані з цифровою грамотністю населення та ефективними правовими механізмами, є важливим інструментом забезпечення інформаційної безпеки у сучасному світі.
Keywords: інтернет-ресурси; інформаційні маніпуляції; цифрова грамотність; соціальні медіа; фактчекінг; інформаційна безпека; дезінформація; цифрові платформи; прозорість інформації