Просторовий розподіл і режим випадання атмосферних опадів у Волинській області. - Павловська, Тетяна Сергіївна; Білецький, Юрій Валентинович; Валянський, Сергій Васильович (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Стаття присвячена вивченню багаторічної динаміки, внутрішньорічного, сезонного режимів випадання атмосферних опадів у Волинській області на початку ХХІ ст. (2001‒2020 рр.). Наукове дослідження базувалося на матеріалах Волинського обласного центру з гідрометеорології (далі ‒ ВОЦГМ) з використанням порівняльно-географічного, математико-статистичного, графічного методів та картографічного моделювання. Авторами вперше: 1) обраховано середні багаторічні (2001‒2020 рр.) значення річних і місячних сум опадів на метеостанціях області; 2) з’ясовано тенденції багаторічних коливань річних і місячних сум опадів; 3) визначено структури внутрішньорічного та сезонного розподілу атмосферних опадів; 4) досліджено циклічність і синхронність коливань атмосферних опадів на метеостанціях області. У процесі дослідження з’ясовано, що найбільше опадів на Волині випадає на метеостанції (далі ‒ МС) Маневичі, найменше ‒ на МС Луцьк і МС Світязь. Найбільші місячні суми опадів характерні для липня, найменші ‒ для лютого. Найбільш рівномірний річний хід опадів відзначено на метеостанціях Світязь, Любешів і Ковель, найбільш мінливий ‒ у Луцьку. За сезонами найбільше опадів випадає влітку, найменше ‒ взимку. Левова частка опадів (70%) випадає в теплий період року. Упродовж 2001‒2020 рр. на метеостанціях Світязь і Ковель простежується слабо виражена тенденція до зростання кількості опадів; у Маневичах, Любешові та Володимирі спостерігається незначне зменшення річних сум опадів; у Луцьку немає виражених спрямувань змін кількості опадів. У багаторічній динаміці місячних сум опадів помітні тенденції зростання кількості опадів у грудні, січні, травні та зменшення в лютому, березні й квітні. Влітку на метеостанціях області простежуються різновекторні тенденції; в осінні місяці на більшості метеостанцій кількість опадів із часом зростає. На метеостанціях Любешів, Ковель, Світязь, Луцьк у 2001‒2005 рр. простежувалася фаза зменшення опадів, 2006‒2013 (2014) рр. ‒ зростання, 2014 (2015)‒2020 рр. ‒ зменшення. У Володимирі й Маневичах фаза зменшення опадів відмічалася у 2001‒2003 рр., упродовж 2004‒2013 рр. ‒ зростання, а з 2014 і до 2020 рр. ‒ зменшення кількості опадів. Синхронність і синфазність коливань річних сум опадів на всіх метеостанціях характерні у 2005‒2006, 2007‒2011, 2014‒2015, 2017‒2019 рр. Асинфазність коливань опадів з іншими метеостанціями найчастіше проявляється на МС Володимир та МС Світязь.
Keywords: атмосферні опади; Волинська область; метеостанція; місячна сума опадів; кількість опадів; річна сума опадів; режим зволоження; 551.578(477.82)