Використання театралізованої діяльності у розвитку мовлення дітей з особливими освітніми потребами - Королюк, Іванна Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі з’ясовано теоретичні аспекти проблеми використання театралізованої діяльності в освітньому-виховному процесі дошкільних закладів та початкової школи та експериментально доведено ефективність використання театралізації як інструменту корекції мовленнєвих порушень дошкільнят та молодших школярів, розвитку мовної компетентності дітей. За допомогою порівняльного аналізу навчально-методичної літератури з’ясовано педагогічні умови використання театральних п'єс та постановок у контексті дошкільного навчання та Нової української школи. Проведення експериментального дослідження з використанням методів спостереження дозволило визначити ефективність використання театралізації в освітньо-виховному процесі дошкільних навчальних закладів і початкової школи. Другий розділ дипломного дослідження присвячено практичним аспектам використання театралізації в освітньо-виховному процесі дошкільних навчальних закладів і початкової школи. Акцент зроблено на обґрунтуванні педагогічних умов ефективного використання театралізованої діяльності як засобу корекції мовленнєвих порушень у дітей.
Keywords: театралізація; театралізована діяльність