Україна у публіцистичній та літературній творчості Юзефа Лободовського: до історіографії проблеми - Кравченко, Світлана Іванівна; Kravchenko, Svitlana I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті аналізується українська та польська наукова і критична література про життя і творчість польського письменника ХХ ст. Юзефа Лободовського, відомого як речника польсько-українського порозуміння. Розглядається три етапи осмислення його творчої спадщини : 30-ті роки ХХ ст. – поява перших творів і їх критичних оцінок; еміграційний період (1940-1988 рр.) і третій етап - 1990-ті роки та початок ХХІ ст. Автор звертає увагу на ключові праці та найвагоміші думки вчених, які розкривають риси неординарної особистості, сутність світогляду та творчості, особливості письменницького стилю. The article analyses Ukrainian and Polish scientific and critical literature about life and creation of polish writer of XX century Josef Lobodovski, who was like a speaker of polish-ukrainian understanding. It examines tree stages of comprehension of his creative inheritance: 30 years XX century – appearance the first works and their critical estimations; emigrant period (1940–1988 years) and the third stage – 1990 years and beginning XXI century. The author pays attention on key works and most important opinions of scientists, which exposes lines eccentric personality, essence of world view and creation, features of writer’s style.
Ukraine in publicism and literary creation Josef Lobodovski: to historiography of problem
Keywords: українсько-польські взаємини; ukrainian-polish relations; літературна та публіцистична творчість; literary and publicism creation; тема України; the theme of Ukraine; спогади; flashbacks