Формування громадянської компетентності особистості у процесі вивчення контроверсійних тем в умовах загальної середньої та вищої освіти - Романець, Дарина Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі «Формування громадянської компетентності особистості у процесі вивчення контроверсійних тем в умовах загальної середньої та вищої освіти» обґрунтовано доцільність інтеграції контроверсійних тем у сучасну іншомовну освіту як ефективного засобу розвитку критичного мислення, толерантності та здатності до аргументованого діалогу. У дослідженні проаналізовано сутність і типологію контроверсійних тем, визначено їх педагогічну значущість у формуванні громадянської компетентності, окреслено основні виклики їх опрацювання та шляхи подолання. Особливу увагу приділено ролі викладача як фасилітатора та методичним підходам до організації занять з іноземної мови, зокрема кооперативному навчанню.
Keywords: контроверсійні теми; громадянська компетентність; громадянська свідомість; іноземна мова; роль викладача; фасилітація; кооперативне навчання; загальна середня та вища освіта