Аналіз результатів функціонування педагогічної системи підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання - Марушко, Лариса Петрівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
Метою дослідження є відображення основних результатів функціонування педагогічної системи підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання. У статті розглянуто перебіг та результати підсумкового етапу експериментальної роботи, спрямованої на підготовку майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання. У межах підсумкового етапу дослідно-експериментальної роботи вирішувалися такі дослідні завдання: 1) опрацювання отриманих під час формувального етапу дослідно-експериментальної роботи даних за допомогою методів теоретичного аналізу та математичної статистики; 2) аналіз та узагальнення одержаних результатів дослідно-експериментальної роботи; 3) формулювання висновків щодо ефективності дослідно-експериментальної роботи з впровадження педагогічної системи підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання та підтвердження або спростування гіпотези дослідження. У статті розглянуто результат педагогічного експерименту – перевірка ефективності розробленої педагогічної системи шляхом порівняння результатів вхідного та підсумкового контролю в експериментальних та контрольних групах. Наведено результати застосування методів математичної обробки та порівняльного аналізу оцінних результатів експериментальних та контрольних груп, які підтверджують або спростовують висунуту гіпотезу дослідження. Аналіз результатів експериментальних даних, отриманих на початку і наприкінці формувального етапу експерименту в експериментальних та контрольних групах засвідчив, що ефективнішому підвищенню рівня готовності студентів до професійної діяльності сприяє функціонування педагогічної системи підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання. Статистичний аналіз експериментальних даних підтвердив достовірність отриманих результатів.
Keywords: експериментальне дослідження; диференціація та індивідуалізація навчання; професійна підготовка; майбутні вчителі природничих спеціальностей; готовність до професійної діяльності; 378.147.091.31-048.56:5