Проблема національної ідентичності в історичних повістях Григора Лужницького - Вівчарик, Наталія; Vivcharik, Natali (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У статті зроблено спробу аналізу історичних повістей Григора Лужниць- кого крізь призму програмних ідейно-естетичних засад діяльності львівського літературного угруповання «Лоґос». При цьому основну увагу зосереджено на проблемі національної ідентичності, дослідженні опозиційних пар «свій– чужий», «свій–інакший», які у свідомості митця породжені цілою низкою і об’єктивних, і суб’єктивних чинників. Указується на виникнення своєрідної візії Батьківщини у творчості письменника-емігранта. Розглянуто засоби образотво- рення, з’ясовано сюжетно-композиційні особливості творів Григора Луж- ницького. In the article the attempt was made to analyze historical novels of Grygor Luzhnytsky through the prism of program ideological and aesthetic principles of Lviv literary group “Logos” activity. The main attention is concentrated on the problem of national identity, research of opposite pairs «like us-allien», «like us»–«different», which in the artist’s perception are generated by number of factors, both objective and subjective. The original vision of the homeland in the works of writer-emigrant is pointed out. The means of image are considered, subject and composition features in works of Grygor Luzhnytsky are ascertained.
The Problem of National Identity in Historical Novels of Grygor Luzhnytsky
Keywords: історичні повісті; образ; міф; етнопсихологія; письменник- емігрант; опозиція «свій–чужий»; символ; historical novels; character; myth; ethnopsychology; writer-emigrant; opposition «like us–allien»; symbol