Проблеми рецепції роману Дж. Джойса «Finnegans Wake» (з досвіду викладання британської літератури) - Бєляков, Олександр Олександрович; Bieliakov, O. О. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано рецепцію роману Джеймса Джойса «Finnegans Wake», яка вимагає усвідомлення його внутрішньої, іманентної норми. Узагальнено особливості сприйняття і розуміння роману Джойса «Finnegans Wake» студентською аудиторією. Продемонстровано переваги методики «колективного мозкового штурму» в процесі сприйняття твору. Проаналізовано причини труднощів, що виникають у студентів під час сприйняття художнього тексту, в якому зруйновано всі конвенції літератури. Розкрито деякі аспекти поетики Джойса на основі узагальнення проблем взаємодії читачів із текстом. Сформовано рецептивні стратегії роману Джойса «Finnegans Wake». Визначено семіотичний статус твору. Зроблено висновок про те, що структура роману «Finnegans Wake» має емергентний характер, тобто вона усвідомлюється читачем у процесі його діалогу з текстом (на основі «зворотного зв’язку») і з залученням усіх елементів твору водночас. The article generalizes the process of the students’ reception and understanding of J. Joyce’s «Finnegans Wake». The advantages of the «collective brain storm» are demonstrated. The reception-related difficulties are analyzed. «Finnegans Wake» is regarded as an anomalous text where the conventions of literature are flouted. A few aspects of Joyce’s poetics underlying the students’ reception of the novel are revealed. The semiotic status of the text is established. The reception strategies are outlined. The vectors of further research are indicated.
Problems of Reception of J. Joyce’s «Finnegans Wake»
Keywords: рецепція (сприйняття); reception; стратегії сприйняття; generation of sense (significance); іконічний знак; iconic sign