Соціальне виключення особистості в сфері інформатизації суспільних відносин - Чарковський, Якуб Єжи; Charkovskiy, Jakub Jerzy; Танась, Мацей; Tanakhe, Maciej (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
В статті досліджено взаємозв’язок інформаційної компетентності особи та її соціального виключення. Акцентується увага на віковій та соціальній обумовленості означеної проблеми. Окремим аспектом дослідження є категорія людей «45+». З позицій соціального виключення трактується поняття «неповносправна особа» як пониження підготовленості функціонування організму, що спричиняє унеможливлення, утруднення або обмеження чіткого функціонування в суспільстві. Наводяться статистичні дані використання інформаційних технологій людьми різних вікових груп в Польщі. Attention is focused on the age and social conditionality of definite problem. Anothe raspect of the study is the category of people "45+". From the standpoint of social exclusion the term "disabled person" is interpreted as lowering preparedness functioning of the body, causing impossibility, difficulty or limitation accurate functioning in society. Statistics of using of informational technologies by people of different age groups in Poland are given in the article.
The relationship of individuals informational competence and his\her social exclusion is studied in the paper
Keywords: соціальне виключення; неповносправна особа; інформатизація суспільних відносин; social exclusion; disabled person; informatization of public relations