Поширення та кількісні характеристики представників родини Elateridae у соснових лісах Шацького національного природного парку - Білецький, Ю. В.; Biletsky, Yu. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано структуру угруповань представників родини Elateridae в соснових лісах Шацького національного природного парку. Встановлено видовий склад та ступінь домінування жуків-коваликів у різних субформаціях соснових лісів. З’ясовано, що найбільшим є видове різноманіття коваликів у свіжому дубово- сосновому суборі, а найменшим − у сирому. Усього виявлено сім видів із шести родів: рід Agriotes (2), рід Athous (1), Selatosomus (1), Melanotus (1), Dolopius (1), Cardiophorus (1). У різних субформаціях соснових лісів ШНПП переважають такі види: у свіжих суборах – Athous niger L., Selatosomus aeneus L.; у вологих суборах – Melanotus rufipes Hbst., Agriotes lineatus L.; у сирих суборах – Agriotes lineatus L., Dоlopius marginatus L.; у свіжих борах – Agriotes obscurus L. Показано вертикальний розподіл представників Elateridae у підстилці і ґрунті сосняків досліджуваної території. The structure of Elateridae family representatives groups in pine woods of Shatsk national nature park was analyzed. Species structure and degree of elaters domination in different subformations of pine woods was determined. Vertical distribution of Elateridae representatives in litter and pine woods soils of investigated area was shown. 7 species from 6 genuses were determined: genus Agriotes (2), genus Athous (1), Selatosomus (1), Melanotus (1), Dolopius (1), Cardiophorus (1). There are certain species in different subformations of Shatsk national park’s pinewoods: in the fresh subors − Athous niger L., Selatosomus aeneus L.; in the humid subors − Melanotus rufipes Hbst., Agriotes lineatus L.; in the damp subors − Agriotes lineatus L., Dоlopius marginatus L.; in the fresh pine wood − Agriotes obscurus L. The vertical allocation of Elateridae species in the ground litter and pinewood’s ground of explored area was shown.
Distribution Area and Quantitative Features of Elateridae Family Representatives in Pine Woods of Shatsk National Park
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: Elateridae; видове різноманіття; угруповання; поширення; соснові ліси; Шацький національний природний парк; species variety; group; distribution; pine woods; Shatsk national nature park