Фасилітативний підхід у викладанні основ здоров’я: практичні прийоми - Дордюк, Марія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Під час проведення дослідження було встановлено, що питання фасилітаційної взаємодії між учителем та учнями є актуальним і зумовлене сучасним станом суспільства, соціально-економічними перетвореннями та змінами в культурному середовищі. Ці зміни спрямовані на створення сприятливих відносин між учителем та учнями в контексті освіти загальної середньої школи. Фасилітаційна компетентність вчителя розглядається як складна інтегрована характеристика, яка включає чотири важливі аспекти: мотиваційний, когнітивний, операційно-діяльнісний та рефлексивний. В науковій роботі досліджено поняття фасилітаційної взаємодії в закладах загальної середньої освіти; вивчено форми, методи та прийоми організації фасилітаційної взаємодії; встановлено необхідні навички вчителя-фасилітатора для реалізації фасилітаційного підходу на уроках. Вивчено готовність майбутніх вчителів до фасилітаційної взаємодії в освітньому процесі. Встановлено, що магістранти готові впроваджувати фасилітаціїний підхід у викладанні основ здоров’я. Проведено аналіз календарного планування предмету «Основи здоров’я. 8 клас» з метою визначення основних шляхів формування здоров’язберігаючого середовища у класі. При розробці уроків з основ здоров’я з впровадженням фасилітаційного підходу підібрано комплекс інтерактивних методик. Розробка та проведення уроків з впровадженням фасилітаційних прийомів дають підстави стверджувати про підвищення ефективності навчального процесу.
Keywords: основи здоров’я; фасилітаційна взаємодія; фасилітаційний підхід; компетентність; середня школа; інтерактивні методи навчання