Особливості використання форсайту в передбаченні та розв’язанні проблем у соціальній сфері - Рудакевич, Оксана Мирославівна; Рудакевич, Оксана Мирославовна; Rudakevych, Oksana M.; Біскуп, Віталій Степанович; Бискуп, Виталий Степанович; Biskup, Vitalii S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Нові виклики детермінують розробку дієвих механізмів передбачення безконфліктних способів розвитку соціального життя, зокрема застосування методології форсайту – конструювання бажаних сценаріїв майбутнього та розробку ефективних інструментів уникнення деструктивних форм взаємодії між агентами суспільного загалу. Визначено, що існування соціальних проблем потрібно розглядати на макрорівні й добирати технологій подолання системних суперечностей у різних сегментах суспільства. До переваг проведення форсайт-досліджень у сфері соціальної проблематики варто віднести залучення до обговорень як фахівців, так і простих громадян. Визначення критичних технологій, які структурують напрями соціальної політики держави, є орієнтирами в діяльності працівників соціальної роботи. The ability of science to generate knowledge of advanced nature is a pre-condition to avoid undesirable social problems in the future. The newest method, which is actively used in the prediction of constructive scenarios and functioning of social life is foresight. As Ukrainian society faces a number of challenges, there is a need for large-scale researches, which assistance determine critical points that could have negative consequences for social life. Most social problems are derived from structural problems, which are defined as basal, as they encourage the actualization of unit the fans derivative social destructions: social anomie, social exclusion, identity crisis, ideological contradiction, virtualization of reality. For their over-coming it is necessary to initiate general social discussions that results in the formation of the desired scenarios of the future state of social systems and identify key technologies aimed at resolving social distortions both at the current situation and for overcoming social problems, the likelihood of which is high enough.
Features of Using Foresight to Anticipate and Solving Problems in the Social Sphere
Keywords: соціальні проблеми; форсайт; методи передбачення; критичні технології; сценарії; social problems; foresight; prediction methods; critical technologies; scenarios