Статеворольове виховання дошкільників як педагогічна проблема - Мельник, Ірина Миколаївна; Заремба, Людмила Василівна (My University, 2020)
У статті проаналізовано сутність проблеми статево-рольового виховання дошкільників як складової статевого виховання. Акцентується увага на актуальності означеного аспекту, його недостатньому вивченні. Розглянуто ключові підходи до означеного напряму виховання в науково-методичній літературі. Виявлено рівні розв’язання виховних проблем на сучасному етапі із врахуванням специфіки дітей дошкільного віку. Доведено, що статево-рольове виховання є складовою статевого виховання, яке на сьогоднішній день розглядається в контексті гендерного підходу. Наголошується на необхідності врахування завдань та мети статево-рольового виховання, окреслених у Базовій програмі розвитку дитини дошкільного віку. Виокремлено доцільність поетапності роботи із формування статево-рольової поведінки у дошкільників, з опорою на обгрунтованих принципах системності, інтегративності, злагодженості процесу диференційованості, емоційності, необхідності створення предметно-розвивального середовища
Keywords: діти дошкільного віку; статево-рольова поведінка; гендерний підхід; статеве виховання; принципи; функції виховання