Гідроекологічний стан басейну річки Ірпінь та заходи його поліпшення - Александрович, Ольга Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У бакалаврській роботі здійснено комплексне дослідження гідрографічної структури, гідрологічного режиму, гідрохімічного стану та гідроекологічних проблем басейну річки Ірпінь, що охоплює території Київської та Житомирської областей. Актуальність дослідження обумовлена зростаючим антропогенним впливом, кліматичними змінами та необхідністю забезпечення сталого управління водними ресурсами регіону. В роботі проаналізовано фізико-географічні особливості басейну, охарактеризовано гідрографічну мережу та її морфометричні показники, здійснено оцінку водного режиму та внутрішньорічного розподілу стоку. Особливу увагу приділено гідрохімічному аналізу води, сучасним екологічним проблемам річки Ірпінь та заходам їх вирішення. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання для розробки природоохоронних заходів, моніторингових програм, прогнозування змін у водному середовищі в умовах сучасних викликів. Робота містить 65 сторінок основного тексту, 25 рисунків та 12 таблиць.
Keywords: басейн річки Ірпінь; гідрографія; гідрологія; гідрохімія; водні ресурси; екологічні проблеми