Синтаксична організація сучасного футбольного дискурсу - Костусяк, Наталія Миколаївна; Межов, Олександр Григорович; Іовхімчук, Наталія Володимирівна (My University, 2024)
У статті з’ясовано особливості синтаксичної організації футбольного дискурсу, схарактеризовано його з огляду на структурні ознаки реченнєвих побудов, які моделюють медіаназви та тексти інформаційних та аналітичних жанрів, окреслено комунікативно-прагматичний потенціал простих і складних конструкцій, проаналізовано їх у площині реалізації авторської інтенції, модального вияву, оцінності, емоційно-оцінного навантаження. Об’єктивність та достовірність висунутих теоретичних положень забезпечила картотека різноструктурних речень, дібраних із сайту українського футбольного клубу «Динамо». Фактичний матеріал обмежено 2023 – початком 2024 рр. Виявлено, що в моделюванні заголовкових комплексів та коротких повідомлень беруть участь прості поширені двоскладні конструкції. На економність та стислість мововикладу скеровані медіаназви, побудовані за схемою означено-особових і називних синтаксичних одиниць. З’ясовано, що футбольний дискурс вирізняє домінування простих структур з однорідними та уточнювальними членами речення, вставними одиницями з різним модальним змістом. Тяжіння до мовної економії виявляють безсполучникові речення, складники яких – односкладні та еліптичні двоскладні синтаксичні одиниці. Спорадичність у заголовкових назвах і домінування в текстах публікацій притаманні складним сполучниковим конструкціям та структурам із різними видам зв’язку. До мовних засобів, що вияскравлюють специфіку футбольного дискурсу, зараховано значну кількість термінологічної лексики, наявність вторинних номінацій, зокрема метафор, одиниць із супровідним оцінним значенням, що надають висловленням емоційно-експресивного забарвлення, урізноманітнюють текст, роблять його образним, виразним та оригінальним. Простежено, що в заголовках превалюють розповідні структури, обмежений вияв характерний для висловлень спонукального й питального модального плану, які мають імпліцитний мотиваційний відтінок.
Keywords: українська мова; футбольний дискурс; текст; масмедіа; синтаксис; речення; член речення; сполучник; лексика; термінологі; футбольні термін; оцінна та емоційно-експресивна лексика; образність; мовні засоби; 811.161.2’367’42:796.332