Постаті Федора Якименка та Якова Степового в контексті теорії універсальної творчої особистості - Коменда, Ольга (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Сприятливі обставини творчої реалізації Ф.Якименка у Празі та Парижі зумовили розквіт його композиторського і педагогічного обдарування. Я. Степовий, натомість змушений був, підкоряючись вимогам часу, левову частку своєї творчої енергії віддати на громадську діяльність. Різниця між універсалізмом Федора Якименка та Якова Степового, як значущих постатей української музики, представників одного покоління та рідних братів є підтвердженням специфіки виявлення універсальної творчої особистості в умовах української національної музичної культури. Схожі в багатогранності творчої самореалізації, зацікавленні музичною критикою, інтенсивності занять композицією, вони постають типологічно відмінними в структурах їхніх універсальних творчих особистостей: Ф.Якименко ‒ універсал-композитор, Я.Степовий ‒ універсал-громадський діяч. Причина ‒ сприятливі обставини творчої реалізації Ф.Якименка як композитора у Празі та Парижі та несприятливі обставини творчої реалізації Я.Степового як композитора в Україні, що потребувала на той час не стільки творчих артефактів, як, передусім, становлення хоч яких музично-культурних інституцій.
Keywords: універсальна творча особистіть; Федір Якименко; Яків Степовий; види діяльності; музична культура; універсал-композитор; універсал-громадський діяч; 7.036(477)(08)