Схеми історичного процесу: проблема побудови та розуміння - Сільвестрова, Оксана; Ситник, Олександра (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Висвітлено основні позиції стосовно побудови та розуміння схем історичного процесу. Звернено увагу на тому, що на рівні особистісного сприймання ці схеми досить часто будуються на протиставленні «правильного» – «неправильного» підходу до історії, бачення історії як «своєї» – «чужої» тощо. Показано, що формування схем у сприйнятті історії відбувається під впливом соціальних, політичних, культурно-духовних процесів, характерних для даного періоду розвитку суспільства.
Keywords: історія; схема історії; "я"; "інший"; "правильність"; "неправильність"