Морфологічні аспекти ендокринної функції серця - Пикалюк, Василь Степанович; Слободян, Олександр Миколайович; Антонюк, Олена Петрівна; Лавренюк, Володимир Євгенович; Апончук, Людмила Степанівна (Полтавський державний медичний університет, 2024)
У статті авторами розглядається ендокринна функція серця, яка є важливим компонентом координації інтегрованих систем організму і, таким чином, відіграє важливу роль у рідинному, електролітному та гемодинамічному гомеостазі. Дослідження передсердного та мозкового натрійуретичного пептидів вказують на те, що зміни в ендокринній функції серця можна пояснити патофізіологію серцево-судинних захворювань і, зокрема, серцевої недостатності, при якій кілька органів-мішеней розвивають стійкість до біологічної дії серцевих натрійуретичних пептидів. Продукти ендокринної функції серця відіграють важливу роль у фізіологічних і патологічних серцево-судинних станах, активно взаємодіючи з позасерцевими гормональними системами.
Keywords: передсердний натрійуретичний фактор; передсердний натрійуретичний пептид; мозковий натрійуретичний пептид; 612.17