Вербальна експлікація концепту УКРАЇНА у сучасному німецькомовному політичному дискурсі - Семенюк, Тетяна Петрівна; Усік, Софія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У науковій розвідці здійснено комплексний структурно-когнітивний аналіз концепту УКРАЇНА у німецькомов-ному політичному дискурсі. Актуальність роботи викликана необхідність аналізу концепту УКРАЇНА з метою усвідомлення ставлення представників німецької лінгвоспільноти до України зокрема та політичної ситуації в Україні загалом. Метою роботи є виокремлення вербальних ресурсів репрезентації концепту УКРАЇНА у німець-комовному політичному дискурсі. Новизна роботи полягає в тому, що вперше було досліджено концепт УКРАЇНА як концептуальну одиницю у ментальному розумінні німців, базуючись на його репрезентації за воєнний період з лютого 2022 по січень 2024 років й створено номінативне поле концепту з урахуванням усіх його складників – понятійного, ціннісного та образного. У науковій статті обґрунтовано динамічну природу концепту та його складну структуру, яка містить понятійний, образно-асоціативний та ціннісний (валоративний) складники, зор-ганізовані за польовим принципом. У науковій розвідці здійснено ґрунтовний аналіз даних лексикографічних дже-рел, на основі яких описано понятійний компонент концепту УКРАЇНА. Шляхом контекстуального та когнітив-но-семантичного аналізу встановлені мовні одиниці, які складають домінанту (ядро), приядерну зону, ближню та дальню периферію номінативного поля концепту УКРАЇНА у німецькомовному політичному дискурсі за період війни росії проти України. З'ясовано, що список мовних одиниць, які складають периферію номінативного поля концепту УКРАЇНА не є сталим і може бути доповненим у зв'язку із надзвичайно активними подіями на тери-торії України, які не можуть не впливати на сприйняття України представниками німецької лінгвоспільноти.
Keywords: концепт; концепт УКРАЇНА; номінативне поле; приядерна зони; ближня та дальня периферії; 811.112.2’42:[32:316.658