Інституційні (галузеві) нормативно-правові гарантії діяльності суддів в Україні: поняття та види - Кравчук, В.; Kravchuk, V. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014)
У статті визначаються загальні положення інституційних (галузевих) нормативно-правових гарантій діяльності суддів та їх сутнісні характеристики. За своєю правовою природою нормативно-правові гарантії поділяються на загальні правові та інституційні (імперативні і диспозитивні, загальні, спеціальні та виняткові; постійні, тимчасові і надзвичайні; загальнодержавні та місцеві; матеріальні і процесуальні; гарантії реалізації, гарантії охорони і гарантії захисту. Автором сформульована дефініція «інституціональні (галузеві) нормативно- правові гарантії діяльності суддів». Проаналізовано питання вдосконалення інституційних (галузевих) нормативно-правових гарантій діяльності суддів. The article defines the general institutional provisions (branch) legal guarantees of the judges’ activity and their essential characteristics. According to the legal nature legal guarantees are divided into general legal guarantees and institutional guarantees (imperative and dispositive; general, special and exceptional, permanent, temporary and emergency; general state and local; material and procedural; guarantees of realization, guarantees of protection and guarantees of defense. The author formulated the definition of “institutional (branch) legal guarantees of the judges’ activity” as a set of interrelated rules of law that form a unified legal framework for the effective implementation of functions and powers, that is a holistic legal mechanism that ensures the implementation of the judges’ rights and duties.
The Institutional (Branch) Normatively-legal Guarantees of Judge’s Activity in Ukraine
Keywords: гарантії діяльності суддів; інституційні (галузеві) нормативно-правові гарантії; конституційні гарантії; суд; суддя; guarantees of activity of judges; institutional (branch) normatively-legal guarantees; constitutional guarantees