Сучасний стан розвитку офшорного бізнесу у світі - Кухарик, Вікторія Василівна; Фаримець, Валентин (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Особливістю офшорного бізнесу є створення для підприємців сприятливого валютно-фінансового та фіскального режимів, високого рівня законодавчих гарантії банківської та комерційної секретності, лояльного державного регулювання. Головними перевагами офшорних компаній визначено: проста реєстрації; мінімальна комісія; гнучке управління та мінімальні вимоги до звітності, мінімальна кількість директорів та акціонерів; фінансова звітність, інформація про рахунки та річний прибуток або зовсім не потрібна, або залишається мінімальною; відсутність валютного контролю; сприятливе місцеве корпоративне законодавство, сприятливі правові рамки для заохочення та стимулювання розвитку офшорної індустрії; висока конфіденційність тощо. Розглянуто один із глобальних трендів використання офшорної юрисдикції світовими ТНК. Виявлено, що загальна сума, що утримується в офшорних юрисдикціях є значною. І всі ці кошти не оподатковуються в повній мірі, що би відбувалося якби вони були виведені в країни, де їх материнські компанії є резидентами. Але можливість створювати філії в офшорних гаванях обумовлює, по-перше, економічні можливості країн, де реєструються ТНК, а, по-друге, за допомогою прискореного акумулювання капіталів надає цим ТНК не тільки ринкову, економічну, але в значній мірі і політичну силу, а отже, вони стають значними акторами на світовій арені. Досліджено найбільші світові фінансові центри за індексом GCFI у 2018 р. Зроблено висновок, що Нью-Йорк залишається на першому місці в індексі, на 7 балів випереджаючи Лондон. Гонконг знаходиться на третьому місці, а Сінгапур залишається на четвертому. Шанхай, Токіо, Торонто, Цюріх, Пекін і Франкфурт залишилися в першій десятці. На основі проведеного аналізу виявлено, що нині, глобальний процес офшоризації економіки поглинув майже всі країни. За даними ОЕСР, щороку світ через офшори втрачає приблизно 20 трлн дол. США, що в середньому дорівнює 10 % економіки країн. Останніми роками світова спільнота дуже стурбована діяльністю офшорних компаній. Кожного року розробляються нові підходи для боротьби з офшорами. Тому, справедливо зазначити, що світ розпочав глобальний процес деофшоризації світової економіки.
Keywords: офшорний бізнес; офшор; офшорна юрисдикція; економічна безпека країни; деофшоризація; 334.72(100-194)-043.86