Творчість Михайла Томчанія в контексті літератури Закарпаття 3050-х років ХХ століття - Бродюк, Юлія Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто погляди літературознавців на національний локус літератури Закарпаття. Проаналізо¬вано художню специфіку прозової спадщини Михайла Томчанія в контексті літератури Закарпаття 3050-х років ХХ ст. Спираючись на праці С. Андрусів, Ю. Балеги, В. Бирчака, О. Мишанича, І. Шинкаря та інших, дове¬дено, що закарпатська література – невід’ємна частина вітчизняної літератури. Виявлено, що художня спе¬ци¬фіка прозової спадщини М. Томчанія 3050-х років ХХ ст. вбачається в прихильності автора до нове¬лістичного жанру. На прикладі збірок «Шовкова трава» (1950), «Закарпатські оповідання» (1953), повісті «Наша сім’я» розкрито характерні риси індивідуальної поетики М. Томчанія.The article deals with the views of the national literary scholars accordingto locus of Transcarpathian literature. The artist’s prose legacy of MyhailoTomchaniy in the context of Transcarpathian literature of 3050’s of XX century was analyzed.Based on the works of S. Andrusiv, Y. Balega, V. Byrchak, A. Myshanych, I. Shynkar and others proved that the Transcarpathian literature is an integral part of the national literature. It was revealed that the artist’s prose legacy of MyhailoTomchaniyseen in the authorʼs commitment to the novelistic genre. On the example of collections «Silk Grass» (1950), «Transcarpathian Stories» (1953), the story «Our Family» disclosed features of individual poetics of M. Tomchaniy.
Keywords: М. Томчаній; література Закарпаття; індивідуальна поетика