Стратифікація англійських парних словосполучень (біномів) за лексико-граматичними особливостями компонентів та сполучуваністю - Максимчук, Надія Миколаївна; Онищенко, Ірина Анатоліївна; Maksymchuk, N. M.; Onyshchenko, I. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розкрито домінантні граматичні ознаки визначених типів координативних словосполучень, в основі побудови яких лежить лінійна послідовність двох мовних одиниць окреслених лексико-граматичних класів, слів, які характеризуються рівнопорядковим статусом. За лексико-граматичними ознаками складових частин біноми поділяються на однокласні та різнокласні. Однокласні біноми включають іменникові, прикметникові, дієслівні, займенникові, числівникові, сполучникові, прийменникові сполучення слів. Різнокласні біноми складаються зі слів, що належать до різних частин мови й поєднуються сполучником, який указує на дві подібні або протилежні ознаки, предмети, явища чи дії. В основі побудови біномів лежить принцип синонімії, антонімії, паронімії та причинно-наслідкового зв’язку між компонентами. The article reveals dominant grammatical characteristics of definite types of coordinative word combinations, formed on the basis of line sequence of two language units belonging to certain lexical and grammatical word classes of the same ordinal status. Being represented by the components belonging either to the same or to different word class, connected by a conjunction whose function is to define similar or contrastive qualities, actions, objects, phenomena, binomes are formed according to the principles of synonymy, antonymy, and causative-consecutive principle.
Stratification of English Binomial Word Combinations (Binoms) in Accordance with Lexico-grammatical Peculiarities of Their Components and combinative power
Keywords: біном; binom; фразеологізм; phraseologism; парне словосполучення; binomial word combination