Еколого-правові засади використання відновлюваних джерел енергії - Демчук, Антон Михайлович; Ленгер, Яна Іванівна (My University, 2024)
Дослідження присвячене аналізу еколого-правових засад розвитку відновлюваної енергетики в Україні у контексті відповідності європейським стандартам. Актуальність дослідження зумовлена потребою України адаптувати національне законодавство до європейських норм, зменшити екологічні ризики та підвищити енергетичну безпеку через розвиток відновлюваних джерел енергії. Метою дослідження є аналіз чинної нормативної бази та розробка рекомендацій для її вдосконалення з метою стимулювання використання відновлюваної енергетики та забезпечення екологічної стійкості. Результати дослідження показали, що відповідно до директив Європейської комісії та Європейського парламенту, частка відновлювальної енергії у загальному енергоспоживанні ЄС повинна досягти 32% до 2030 року. Україна, володіючи значним потенціалом у сфері відновлювальної енергетики, має можливості для розвитку як сонячної, так і вітрової енергетики. Проте, згідно з Енергетичною стратегією України до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність», передбачено досягнення лише 20% частки відновлюваної енергії у валовому кінцевому енергоспоживанні, що не відповідає вимогам та стандартам ЄС. Імплементація європейських директив є критично важливою для запобігання негативним наслідкам, зокрема ризикам запровадження санкцій проти України, яка прагне інтеграції до Європейського Союзу. Для забезпечення сталого розвитку відновлюваної енергетики, особливо вітрової, необхідно вдосконалювати енергетичне законодавство. Законодавчі ініціативи мають включати створення умов для інтеграції «зелених» енергетичних об’єктів у міську інфраструктуру, що сприятиме як зменшенню витрат на електроенергію для населення, так і розв’язанню екологічних проблем. Крім того, необхідно розробити ефективну законодавчу базу, яка полегшить доступ до новітніх технологій та обладнання, а також впровадження «зеленого» тарифу для населення. Практичне значення роботи полягає у визначенні правових інструментів для інтеграції «зелених» технологій, що дозволить підвищити енергоефективність, зменшити витрати на енергоресурси та сприятиме виконанню міжнародних кліматичних зобов’язань України.
Keywords: відновлювана енергетика; енергетична стратегія; екологічна безпека; енергоефективність; нормативно-правова база; європейська інтеграція; зелений тариф; 349.6:502.131.1:620.91