Любов у вимірі експресіонізму (на матеріалі поезії В.Стуса) - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка, Бердянський державний педагогічний університет, 2013)
Яструбецька Г.І. Любов у вимірі експресіонізму (на матеріалі поезії В.Стуса). У статті здійснена спроба продемонструвати своєрідність образу любові в експресіоністичних ідейно-стильових координатах на прикладі життєтворчості В.Стуса. Показано, що переживання стану любові збіжне з екзистенційною ідеєю “трагічної мудрості”, “трагічного стоїцизму”, культивованого поетом. Доведено, що константа петраркізму, яка характеризує любовну лірику В.Стуса періоду “Палімпсестів”, наповнюється експресіоністичним змістом в результаті насичення енергією болю. Яструбецкая Г.И. Любовь в измерении экспрессионизма (на материале поэзии В.Стуса). В статье произведена попытка продемонстрировать своеобразие образа любви в экспрессионистических идейно-стилевых координатах на примере жизнетворчества В.Стуса. Показано, что переживание состояния любви соотносится с экзистенциальной идеей “трагической мудрости”, “трагического стоицизма”, культивированного поэтом. Доказано, что константа петраркизма, которая характеризует любовную лирику В.Стуса периода “Палимпсестов”, наполняется экспрессионистическим содержанием в результате насыщения энергией боли.
Keywords: В.Стус; експресіонізм; любов; любовна лірика; петраркізм; сублімований платонізм; трансценденція