Реалізація вербалізаторів концепту VALUES у текстах промов британських політиків - Світліковська, Олена Андріївна; Шкамарда, Оксана Андріївна (Видавничий дім “Гельветика”, 2024)
У статті досліджено вербалізатори британської систе ми цінностей через концепт VALUES та їх реалізацію у політичних про мовах. Проаналізовано теоретичні підходи до теми та запропоновано методи дослідження. Виокремлено ключові вербалізатори концепту як: Work, Patriotism, Public institutions, Democracy, Rights and duties, Family values, Collaboration, Freedom, Market economy, Consumerism, Succes, Respect / pride, Science, Private property, Value(s), Rule of law, Community, Health, Tolerance, Justice, Honesty, Wealth, Money, Happiness. Досліджено різні аспекти цінностей, включаючи їх роль у формуванні образу політи ка, відтворенні ідеологічних установок та співвіднесенні зі суспільними очікуваннями. Проаналізовано конкретні приклади з промов британських політиків, що ілюструють важливість різних цінностей у політичному мовленні. Представлено широкий корпус даних у вигляді текстів промов, які включають промови ключових політичних діячів, від прем'єр-міністра до лідерів опозиції. Здійснено глибокий аналіз виокремлених вербалізато рів цінностей у британських політичних промовах з акцентом на гнучкість цих вербалізаторів залежно від різних політичних лідерів, політичних, соці окультурних та історичних змін у британському суспільстві. Встановлено, що структура концепту VALUES у британській лінгвокультурі дещо відріз няється від структури цього концепту у тестах британських політичних промов. Однак, спостерігається баланс між внутрішніми цінностями, які стосуються самої країни та її громадян, і зовнішніми, які відображають її ставлення до міжнародних партнерів та світових подій. Когнітивні озна ки складових концепту VALUES у текстах британських політичних промов репрезентують перехід від індивідуальних цінностей до площини колектив но важливих, що пов’язано із особливостями матеріалу дослідження.
Keywords: концепт VALUES; політичні промови,; вербалізатори концепту; цінності; британське суспільство; ключова лексема; когнітивна ознака; 070.3(410)]:81-11:008