Теоретичне обґрунтування застосування лікувальної фізичної культури хворим на бронхіальну астму - Григус, Ігор Михайлович; Ригун, Марія Геннадіївна; Остап’як, Зіновій Миколайович; Hryhus, Ihor; Ryhun, Mariya; Ostapiak, Zinoviy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Мета дослідження – вивчити досвід різних науковців під час застосування засобів фізичної реабілітації, а саме лікувальної фізичної культури у хворих на бронхіальну астму. Методи дослідження – аналіз літературних джерел, системний аналіз і синтез, метод аналогій, узагальнення та абстрагування. У статті визначено та обґрунтовано основні причини, патогенез і клінічні прояви бронхіальної астми. Висвітлено аналіз застосування лікувальної фізичної культури як складової частини фізичної реабілітації хворих на бронхіальну астму. Проаналізовано методики дихальної гімнастики, особливості застосування лікувальної фізичної культури у хворих у стаціонарі залежно від періодів (лікарняний чи післялікарняний). Описано вольове керування диханням, лікувальну та ранкову гігієнічну, звукову гімнастику. Визначено, що основне завдання лікувальної фізичної культури в системі допомоги хворим на бронхіальну астму – ліквідація або зменшення бронхоспазму, відновлення регуляції стереотипу дихання, навчання хворого попередження нападу за допомогою засобів лікувальної фізичної культури. The objective is to study the experience of various authors in the application of physical rehabilitation, namely, physical therapy in patients with bronchial asthma. Methods of research: analysis of literary sources, system analysis and synthesis, method of analogies, generalization and abstraction. The article defines and substantiates the main causes, pathogenesis and clinical manifestations of bronchial asthma. The analysis of the application of physical therapy as a component of physical rehabilitation of patients with bronchial asthma is covered. The methods of breathing gymnastics, peculiarities of the application of medical physical culture in patients in the hospital, depending on the periods: hospital or post-hospital, are analyzed. It is described voluntary control of breathing, curative and morning hygienic gymnastics, sound gymnastics. It was determined that the main task of medical physical culture in the system of care for patients with asthma is the elimination or reduction of bronchoconstriction, restoring theregulation of breathing stereotype, teaching patients how to prevent attacks by means of physical therapy.
Theoretical Grounding of Application of Physical Therapy to Patients with Bronchial Asthma
Keywords: бронхіальна астма; фізична реабілітація; лікувальна фізична культура; дихальна гімнастика; довільне керування диханням; bronchial asthma; physical rehabilitation; physical therapy; respiratory gymnastics; arbitrary breathing control