THE ILLUSION OF NOT KNOWING IN METACOGNITIVE MONITORING: A BRIEF REVIEW - Августюк, Марія; Avhustiuk, Maria (My University, 2021)
Мета. Стаття зосереджена на аналізі деяких ключових особливостей ілюзії незнання в метакогнітивному моніторингу навчальної діяльності студентів. Серед основних концепцій впливу ілюзії незнання на метакогнітивний моніторинг точності навчальної діяльності студентів університету ми прагнемо вивчати й аналізувати різні типи вивченої інформації, а також особистісні, когнітивні, метакогнітивні та індивідуально-психологічні характеристики студентів. Більше того, дослідження може дозволити краще прояснити явище ілюзії незнання та його вплив на точність метакогнітивного моніторингу. Методи. У дослідженні використані теоретичні та порівняльно-практичні методи вивчення ілюзії незнання в метакогнітивному моніторингу навчальної діяльності студентів університетів. Учасники вивчали тексти, висловлювання та пари слів українською мовою. Вони виконували JOL, aJOL, RCJ та aRCJ судження. Процедура калібрування допомогла визначити середні показники як ілюзії знання, так і ілюзії незнання. Результати. Висновки полягають у тому, що ілюзія незнання як помилка точності метакогнітивного моніторингу (поряд з ілюзією знання) може мати місце у всіх типах метакогнітивних суджень, особливо в перспективних судженнях про вивчене. Найвищий рівень незнання проявляється у вивченні пар слів, менших текстів усіх стилів та в запитаннях «Так»/«Ні»/«Не знаю». Більше того, також вдалося виділити ефекти особистісних, когнітивних, метакогнітивних та індивідуально-психологічних характеристик студентів. Висновки. У статті розглянуто вплив різних типів інформації, обраної для експерименту та запропонованої для вивчення, а також особистісних, когнітивних, метакогнітивних та індивідуально-психологічних особливостей студентів. Результати дослідження вказують на ілюзію незнання як помилку точності метакогнітивного моніторингу поряд з ілюзією знання. Ці спостереження можуть допомогти у вирішенні проблеми точності метакогнітивного моніторингу в навчальній діяльності студентів університетів.

Purpose. The paper is aimed to analyze some key features of the illusion of not knowing in metacognitive monitoring of the learning activity of university students. Among the main conceptions of the influence of the illusion of not knowing on metacognitive monitoring accuracy of the learning activity of university students we tend to study and to analyse different types of the learned information, as well as personal, cognitive, metacognitive, and individual psychological characteristics of students. Moreover, the study may allow to clarifying the phenomenon of the illusion of not knowing and its influence on metacognitive monitoring accuracy measures. Methods. The theoretical and comparative practical methods of studying the illusion of not knowing in metacognitive monitoring of university students have been used in the study. The participants learned texts, statements and pairs of words in Ukrainian. They performed JOLs, aJOLs, RCJs, and aRCJs. Calibration procedure helped to define average indicators of both the illusion of knowing and the illusion of not knowing. Results. The findings indicate that the illusion of not knowing as an error of metacognitive monitoring accuracy (alongside the illusion of knowing) can occur in all types of metacognitive judgments, especially in the prospective judgments of learning. The highest levels of the illusion of not knowing are shown in learning pairs of words, smaller texts of all styles, and in ‘Yes’/‘No’/‘Do not know’ questions. Moreover, the effects of personal, cognitive, metacognitive, and individual psychological characteristics are also allocated. Conclusions. The paper provides an account of the effects of different types of information chosen for the experiment, and of personal, cognitive, metacognitive, and individual psychological characteristics of university students. The findings indicate the illusion of not knowing as an error of metacognitive monitoring accuracy alongside the illusion of knowing. These findings might help to solve the problem of metacognitive monitoring accuracy in the learning activity of university students.
Ілюзія незнання в метакогнітивному моніторингу: короткий огляд
Keywords: illusion of knowing; illusion of not knowing; metacognitive monitoring; learning activity; judgments; overconfidence; underconfidence; ілюзія знання; ілюзія незнання; метакогнітивний моніторинг; навчальна діяльність; судження; надмірна впевненість; недостатня впевненість; 59.955; 159.953