Інноваційний розвиток економіки України в умовах глобальної конкуренції - Гамага, Богдана Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми дослідження визначається тим, що інновації є ключовим чинником розвитку економіки України, зокрема її повоєнної відбудови. У бакалаврській роботі розглядаються теоретико-методичні засади інноваційного розвитку економіки України в умовах глобальної конкуренції. У першому розділі розкрито теоретико-методичні основи дослідження інноваційного розвитку економіки України, зокрема досліджено економічну сутність та значення інновацій в сучасних умовах господарювання, визначено класифікацію інновацій та обґрунтовано методичні підходи до економічної оцінки інноваційного розвитку країни і регіону у глобальному середовищі. У другому розділі здійснено аналіз особливостей інноваційного розвитку економіки України в умовах глобальної конкуренції, зокрема здійснено аналіз інноваційного розвитку національної економіки, визначено місце України у міжнародних рейтингах, що відображають інноваційний розвиток, виявлено фактори впливу на інноваційний розвиток економіки країни. У третьому розділі обґрунтовано перспективи інноваційного розвитку економіки України, зокрема охарактеризовано інноваційний розвиток як чинник повоєнної відбудови економіки України, ідентифіковано напрями інноваційного розвитку країни, проаналізовано перспективи розвитку взаємодії України та ЄС в інноваційній сфері.
Keywords: інновації; інноваційна екосистема; інноваційна політика; інноваційний розвиток економіки; глобальна конкуренція; повоєнна відбудова економіки; європейська інтеграція