Медична етика: на перетині науки і моральності - Фоменко, Людмила; Голубєв, Олександр (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
В статті розглянуто основні суперечності сучасної медичної етики Здійснено спробу аналізу факторів, які спричинили їх виникнення. Історичний поступ медицини з огляду на етичну складову здійснювався у напрямку її трансформацій від милосердної до комерційної. Сучасна медицина, яка намагається успішно лікувати людину шляхом впровадження найновіших технологій, досягнень реаніматології, трансплатології та ін., опинилася у кризовому становищі. Реалізація цих наукових впроваджень вимагає перегляду тих основних етичних норм, які в процесі її історичного розвитку визначали специфіку медичної діяльності як такої. Спроби заміни визначальних етичних принципів правовими нормами виявляються неадекватними. Наявна невідповідність моралі і права в межах медичної діяльності уможливлює втрату медициною власного предмету.
Keywords: медична етика; медична діяльність; моральність; наука; право; милосердя; гуманізм