Зародження російсько-турецького антагонізму та його ескалація в 50–60-х рр. XVIII ст. - Ткачук, Анатолій Петрович; Tkachuk, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано витоки та основні причини російсько-турецького протистояння через оцінку геополітичних пріоритетів обох держав на різних етапах їх розвитку. Основну увагу приділено аналізу головних чинників ескалації конфлікту напередодні анексії Криму Росією. Звернено увагу також і на зіткнення геополітичних інтересів Росії та Османської імперії в Кавказькому регіоні на тлі російсько-турецького антагонізму в Північному Причорномор’ї.The Origin of the Russo-Turkish Antagonism and its Escalation in the 50-60-ies. XVIII Century. The article analyzes the origins and main causes of the Russian-Turkish standoff over estimate geopolitical priorities of both countries at different stages of their development. The main focus is on the analysis of the main factors of escalation of the conflict on the eve of the annexation of Crimea by Russia. Attention is paid also to the clash of geopolitical interests of Russia and the Ottoman Empire in the Caucasus region against the backdrop of the Russo- Turkish antagonism in the northern Black Sea coast.
The Origin of the Russo-Turkish Antagonism and its Escalation in the 50–60-ies. XVIII Century
Keywords: анексія; Кримське ханство; Османська імперія; «південне питання»; Північне Причорномор’я; Російська імперія; російсько-турецька війна; annexation; the Crimean Khanate; the Ottoman Empire; «southern problem»; Northern Black Sea Coast; Russian Empire; the russian-turkish war