Творчі зв’язки прозової спадщини Олени Пчілки та Лесі Українки - Колошук, Надія Георгіївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Доцільність зіставлення прозових творів Олени Пчілки та Лесі Українки зумовлена тим, що вони прийшли до читачів практично одночасно, хоча Олену Пчілку дослідники досі коментують у контексті реалістично-народницької традиції в українській літературі ХІХ століття, а Лесю Українку – як модерністку ХХ століття. Насправді, як показала О. Забужко, це дві знакові постаті української модерної культури. Вони були близькі своїми поглядами на найважливіші засади й перспективи сучасного їм українського життя, сповідували гуманні й демократичні принципи ставлення до народу, не ідеалізуючи його. Леся Українка надзвичайно стрімко розвивала свій талант прозаїка, тоді як Олена Пчілка тяжіла до певного консерватизму. Обидві були непримиренні до колоніального гніту.
Keywords: Олена Пчілка; Леся Українка; народницька традиція; модель поведінки в колоніальній культурі; творчі зв’язки; проза; оповідання; новаторство