Підготовка майбутніх викладачів закладів вищої освіти до безконфліктної педагогічної взаємодії зі здобувачами освіти - Пініс, Ігор Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота складається зі вступу, двох розділів та висновків до кожного з них і загальних висновків. У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету, сформовано завдання, окреслено об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено практичне значення отриманих результатів, зазначено відомості щодо апробації результатів і публікацій. У першому розділі магістерської роботи «Підготовка майбутніх викладачів до безконфліктної педагогічної взаємодії зі здобувачами освіти як теоретична проблема» здійснено теоретичний аналіз понять «педагогічна взаємодія», «конфлікт», «педагогічний конфлікт» та «безконфліктна взаємодія». Акцентовано увагу на конфліктологічній компетентності викладача вищої школи як одного зі складників системи професійних компетентностей, що забезпечує вирішення низки проблем освітнього процесу у закладі вищої освіти. Розкрито основні моделі спілкування та педагогічно доцільні взаємини викладачів і здобувачів освіти в освітньому процесі закладу вищої освіти. З’ясовано, що найвищим рівнем безконфліктної взаємодії є міжособистісний діалог, головним показником якого є процес взаєморозуміння, співпереживання, осягнення співрозмовниками внутрішнього світу один одного. У другому розділі магістерської роботи розглянуто хід проведення та результати експериментального дослідження стану підготовки майбутнього викладача ЗВО дo безкoнфлiктнoї педагогічної взaємoдiї зi здобувачами освіти за когнітивним, мотиваційним, поведінковим та ціннісним критеріями. Виявлено та проаналізовано рівні готовності майбутніх викладачів до такого напряму професійної діяльності. Обґрунтувано педагогічні умови пiдгoтoвки мaйбутнiх виклaдaчiв дo безкoнфлiктнoї педагогічної взaємoдiї зi здобувачами освіти та запропоновано рекомендації щодо їхнього впровадження.
Keywords: педагогічна взаємодія; конфлікт; педагогічний конфлікт; безконфліктна взаємодія зі здобувачами освіти; педагогічні умови