Особливості мовленнєвої діяльності у дітей з порушенням інтелектуального розвитку - Капітула, Мар'яна Станіславівна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2024)
У науковій літературі питання формування мовленнєвої діяльності у дітей з порушенням інтелектуального розвитку є досить актуальною і в наший час. Дану проблему досліджували як відчинянні так і зарубіжні науковці (В. Бадер, Г. Блеч, А. Богуш, Н. Бондар, О. Бояр, Л. Варзацька, М. Вашуленко, А. Гесел, І. Гладченко, І. Ісард, Д. Карстенс, О. Качуровська, Ш. Кларк, С. Мартин, О. Мельничайко, Ж. Міллер, М. Пентилюк, Ж. Піаже, В. Погребняк, Д. Портер, М. Райт, Л. Реш, М. Савченко, Є. Соботович, І. Сухіна, В. Тищенкої, А. Чапман, О. Чеботарьова, Г. Шелегова, М. Шеремет, М. Шепард, Л. Щерба, Р. Юрова). Формування та розвиток мовлення саме активно відбувається в дошкільному віці. Дошкільний період розвитку малюка є одним з найкращих та прогресуючих для розвитку. Саме в це й період більше можливостей подолати труднощі в розвитку та підготувати дитину до школи.
Keywords: Спеціальна освіта; Розвиток мовлення; Порушення інтелектуального розвитку; Зв’язне мовлення