Монастирі Волині - історико-культурні витоки української духовності - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Karpiuk, Zoia K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Абсолютно очевидна тенденція сучасності – зростання духовних потреб, підвищення культурного розвитку, здобуття високоякісної освіти та науково-інформаційного розвитку. Все більше людей прагне до зцілення душі і тіла, відвідуючи діючі монастирі, шукаючи у таких своєрідних замкнутих місцях відсторонення від мирської суєти, спокою і молитви «святість, зцілення, чистоту». Монастирі здавна були осередками релігійного, духовного, освітньо-культурного, наукового життя, об‘єднуючими центрами видатних людейсвого часу – вчених, письменників, майстрів живопису і архітектури, фахівців друкарської справи. Фундувалися вони головно послідовними захисниками українських політичних та національно-культурних прав, відомими своєю меценатською діяльністю представниками могутніх князівських родин. При монастирських комплексах засновувалися братства, школи, шпиталі, друкарні. У цих древніх стінах розвивалися і поширювалися традиції іконопису, рукописної книги, стародруків. Сьогодні монастирі повинні відродити і продовжити свої давні традиції осередків духовних, культурних, просвітницьких джерел, щоб допомогти тим, хто замислюється над сутністю людського існування, своєї місії в житті стати чеснішими, правдивішими, мудрішими, мужнішими.

Today we can notice that our spiritualityneeds increase very fast, cultural development rises every day, and we can have a high quality education and scientific progress. More and more people want to heal their souls and bodies visiting monasteries, looking for peace and orison at these empty and confined places. Monasteries were the oldest centers of religious, spiritual, educational, cultural and scientific life; they were united centers for scientists, writers, painters and other outstanding people that time. Famous princes and gooders were building monasteries to protect our political and cultural rights. A lot of schools, hospitals and printer houses were established on this territory. Iconography, manuscripts and printed books have being developed at these former walls. Today monasteries must resurrect and continue our old traditions to help people who really thinking about humanity existence and our mission at this life.
Volyn’s monasteries – historical and cultural ways of Ukrainian spirituality
Keywords: монастир; іконопис; рукопис; стародрук; папірня; monastery; iconography; manuscript; printed book