Розвідка в с. Мала Осниця Маневицького району - Златогорський, Олексій Євгенович; Вашета, Михайло Петрович; Чопюк, Володимир Вікторович; Zlatohorskyi, Oleksii Ye.; Vasheta, Mykhailo P.; Chopiuk, Volodymyr V. (Інститут археології НАН України, 2013)
У с. Мала Осниця Маневицького р-ну експедицією ДП «Волинські старожитності» проведено шурфуванням у місці вірогідного розміщення монастиря Святої Трійці. Монастир було локалізовано В. Рожком (монографія «Православні монастирі Волині і Полісся») на підставі легенди про перенесення старої церкви в центр села з пагорба на лівому березі р. Кормин, приблизно наприкінці XVIІI — на початку ХІХ ст. За джерелами, церкву Св. Трійці у Малій Осниці побудував відомий меценат середини XVI ст. Михайло Чарторийський. З ініціативи волинських археологів і директора Маневицького краєзнавчого музею Петра Хомича на пам’ятку виготовлено охоронну документацію та охоронний знак.
Keywords: Мала Осниця; монастир Св.Трійці; р. Кормин; Михайло Чарторийський