Типологія присудків у сучасній українській мові - Христіанінова, Раїса; Khrystianinova, Raisa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено актуальній проблемі теорії простих двоскладних речень. У ній уточнено, удокладнено й систематизовано відомості про типи присудків у сучасній українській літературній мові та засоби їх реалізації. Констатовано, що присудок є головним членом формально-граматичної структури простого двоскладного речення, який перебуває в предикативному зв’язку з підметом та постає формальним корелятом предиката. Формально-граматичну типологію присудків здійснено з огляду на спосіб вираження модально-часових значень та морфологічної природи присудкової форми. За способом вираження модально-часових значень усі присудки поділено на два основні типи – прості і непрості. Простий присудок буває лексично вираженим і нульовим. Непрості присудки репрезентовані двома видами – складеними і складними (подвійними). Установлено, що за морфологічним вираженням прості присудки бувають тільки дієслівними, складені – дієслівними, іменними, прислівниковими та інфінітивними, складні (подвійні) – дієслівно-іменними та дієслівними.Article deals with the actual problem of theory of simple sentences. It is pointed and detailed information about the types of predicates within modern Ukrainian literary language; there are also revealed ways of their realization. It is stated that predicate is the main member of formal-grammar structure of simple twopart sentence which is in the predicative connection with the subject and this is the formal correlate of the predicate. The formal-grammar typology of predicates is realized considering the way of expressing modal-temporal meanings and morphological nature of predicates’ form. By way of expressing modal-temporal meanings all predicates are divided in three main types: simple, complicate and double. The simple predicate could be «zero» or «lexically expressed». It is determined that on morphological expressing the simple predicates could be only verbal, complicate predicates could be verbal, nominal, adverbial and infinitive, double predicates could be verbal-nominal and verbal.
The Typology of Predicates in Modern Ukrainian Language
Keywords: простий дієслівний лексично виражений присудок; простий нульовий присудок; складений дієслівний присудок; складений іменний присудок; складений інфінітивний присудок; складений прислівниковий присудок; складний (подвійний) присудок; вторинний присудок; simple verbal lexically expressed predicate; simple zero predicate; complicate verbal predicate; complicate nominal predicate; complicate infinitive predicate; complicate adverbial predicate; double predicate; secondary predicate