Особливості формування політичної довіри в Україні в умовах війни - Ковальчук, Світлана Владиславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі всебічно проаналізовано феномен політичної довіри в контексті війни в Україні. Описано теоретичні підходи до її вивчення, зокрема визначено поняття, функції, чинники формування політичної довіри та її роль у демократичному суспільстві. Особлива увага приділена впливу повномасштабного вторгнення РФ на рівень довіри до основних державних інститутів, Збройних Сил України, волонтерського руху, медіа та міжнародних партнерів. Результати дослідження свідчать про високий рівень довіри до армії та волонтерів, водночас існує недовіра до політичних еліт і державної влади. У роботі обґрунтовано ключові стратегії відновлення політичної довіри в післявоєнний період, серед яких – прозорість, комунікація, боротьба з корупцією та активізація громадянського суспільства. Матеріали дослідження можуть бути використані у процесі формування ефективної політичної комунікації, при розробці державних програм з підвищення довіри до інституцій влади, а також в освітньому процесі при вивченні сучасної української політики
Keywords: політична довіра; війна; Україна; інститути влади; громадянське суспільство; комунікація; легітимність; довіра до ЗСУ