Феміністичні мотиви польської жіночої прози епохи позитивізму - Музичук, Аліна Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена аналізу феміністичних мотивів у польській жіночій прозі епохи позитивізму, зосереджуючи увагу на творчості двох видатних авторок цього періоду — Елізи Ожешко та Марії Конопницької. В епоху позитивізму значно посилилася увага до прав жінок, їхнього соціального становища та можливості самореалізації, твори цих письменниць стали важливою частиною літературного дискурсу того часу. Дослідження фокусується на тому, як Ожешко і Конопницька через свої твори зображували різні аспекти життя жінок, піднімаючи проблеми економічної залежності, соціальної нерівності та боротьби за рівність. Досліджено, як феміністичні ідеї проявляються через побудову персонажів, структуру текстів, використання мовних засобів. З’ясовано, що важливим аспектом роботи є дослідження того, як авторки зображують внутрішні переживання своїх героїнь та їхні стосунки з оточуючим світом. У магістерській роботі вивчаються і соціально-політичні теми, які піднімаються в їхніх творах, зокрема роль жінки в суспільстві, її боротьба за право на самостійність та рівність. Робота має на меті не лише висвітлення ключових феміністичних мотивів у польській літературі, а й підкреслення важливості цих творів для сучасного сприйняття жіночої проблематики. Результати дослідження можуть бути корисними для подальших наукових розвідок у галузі літературознавства, зокрема в контексті феміністичної критики та польської літератури 19 століття.
Keywords: феміністичні мотиви; польська література; емансипація жінок; Конопницька; позитивізм; Ожешко